9 oktober, 13 en 27 november 2021 is de workshopserie Optimale adem voor blazers weer te volgen! Dit is een serie voor amateurmuzikanten. Leer hoe ademsteun goed te gebruiken, genoeg lucht te hebben, ontspannen spelen en vol te klinken in de hoogte.

“Geweldige workshop, nooit eerder gevoeld dat ik ook met mijn rug adem en een open en warme sound gekregen op de sax”

"Vandaag de workshop 'Ademsteun’ gevolgd, met veel enthousiasme gegeven door Floor Wittink. Niet alleen is ze een goede speler en docent, ze weet alles luchtig en met humor te brengen en ik ging met heel veel praktische tips weer naar huis om toe te passen. Erg leuk om in een kleine groep enthousiaste saxofoonspelers zo veel te leren! Van harte aanbevolen!"

Deze workshop kan door zowel beginnende als gevorderde spelers worden gevolgd en is voor alle blazers. Er is plek voor 5 tot 8 cursisten. De ruimte is zeer groot dus als gewenst kan er voldoende afstand gehouden worden. 

  • Investering: €246. De early bird korting van €30 geldt tot 16 september; tot die tijd betaal je €216.
    Inclusief (alle) koffie en thee
  • Tijd: 9 oktober, 13 en 27 november 10.00 - 13.00: De ochtend editie is (bijna) uitverkocht. Bij voldoende aanmeldingen komt er ook een middageditie van 14.00 - 17.00. Klik hieronder voor bestellen.
  • Plaats: Hart op zolder, Schalkwijk Utrecht (bij Houten), Provincialeweg 66A, Schalkwijk, bij Houten. Parkeren is gratis.
    (20 auto-minuten vanaf Utrecht, en bereikbaar vanaf station Houten Castellum)

 Bestel deze workshopserie (ochtend),    Bestel hier de middageditie

Hoe kan ik gemakkelijker spelen of zingen? Mooier klinken? Of langere zinnen maken? Hoe kan ik blessures vermijden?
Ik wil je middels mijn workshops en lessen laten voelen en horen dat een optimale adem jou als amateur of professional helpt om beter te spelen. Zelf ben ik klassiek saxofoniste en heb ik in 2002 mijn Masters diploma behaald. De adem ging mij niet gemakkelijk af en daardoor heb ik mij er jarenlang in verdiept en ben ik inmiddels ook geschoold ademcoach.

Uit ervaring weet dat het werken aan de adem ontzettend veel oplevert voor je spel. Het is zeker de moeite waard om iets waar je zoveel tijd aan besteedt, te verbeteren. Bovendien; als je professional bent wil je natuurlijk blessures en stress zoveel mogelijk vermijden. Als je ook maar het idee hebt dat je meer zou kunnen leren op dit gebied, neem dan vooral contact op voor een gratis online of telefonisch kennismakingsgesprek.

  • De manier van ademen heeft veel invloed op je klank of stem.  Het is de basis voor mooi geluid met een goede controle op een ontspannen manier. 
  • Bewust ademen helpt om onnodige spanning te vermijden, en dit werkt ook andersom. Als de ademsteun te gespannen is, veroorzaakt dit blokkades in motoriek en in het keel- en mondgebied. 
  • De adem is ook je zeggingskracht, de golf waarop de muziek klinkt. Het is de schakel is tussen je lichaam, je gedachten en je gevoel. 

Een verkeerd adempatroon kan ongemerkt spanning en onrust veroorzaken. Dit kan onopgemerkt blijven totdat er een blessure ontstaat, of stress gerelateerde klachten je spel gaan overheersen. Het lastige is dat een verkeerd adempatroon juist goed kan goed voelen. Dit is wat je gewend bent en op deze manier heb je controle over je spel. Dit veranderen kost tijd een aandacht, maar; ieder stapje zal je veel opleveren.

ERVARING
Ik geef sinds 2011 workshops aan amateurblazers over de adem. Inmiddels werk ik ook met professionals, onder andere in samenwerking met Feldenkrais practitioner Gerard Zuyderhoff. De opleiding tot ademcoach heb ik recentelijk gedaan om nog meer over de invloed van de adem te leren. Hoe maak je meer ruimte voor de adem? Hoe kan de adem je helpen om emotionele blokkades op te ruimen? Deze kennis kan ik integreren in de sessies die ik aanbied.

GEZONDHEID
Er is steeds meer kennis over hoe de adem onze gezondheid en kwaliteit van leven beïnvloedt. Dat is voor iedereen belangrijk om zo stress te reduceren en je lichaam te laten profiteren van een gezond adempatroon.

Voor professionele blazers en zangers is het erg belangrijk te weten hoe je de ademsteun op een gezonde manier toepast. Ik wil je graag laten voelen dat er een prettige en efficiënte manier is om je adem je spel te laten ondersteunen en te verrijken. Uiteindelijk kies je met de mogelijkheden die er zijn wat voor jou goed voelt.

Mail mij via floor@floorwittink punt nl voor meer informatie over kennismakingsgesprek, individuele sessie of workshop.

(AUDIO) OEFENINGEN VOOR BLAZERS

Door het werken met de audio-ademhalingsoefeningen wordt je lichaam bewust van de adembeweging en wordt er ruimte gemaakt voor een natuurlijke ademhaling. De uitleg en oefeningen geven je meer inzicht in hoe de ademhaling en de ademsteun werkt.
Bij de audio oefeningen vind je een begeleidende PDF met uitleg over de werking van de ademhaling en ademsteun. Ook zijn er extra oefeningen beschreven.
 Bestellen voor €12 kun je via deze link.
Beluister de 'schaal oefening op Youtube