Kinderen laten kennismaken met een instrument: wat is het doel?

Een beetje een provocerende titel misschien. Dit terwijl ik blij ben dat er inmiddels geld wordt vrijgemaakt voor meer muziek in de klas; muziek hoort thuis op elke basisschool!

Maar nu er geld wordt vrijgemaakt voor meer muziek in de klas, vraag ik mij af wat we precies willen bereiken en wat de beste manieren zijn gebleken om dat te bereiken. Het gaat mij in dit specifieke geval om het leren spelen van een instrument op school. Dit gebeurt bijvoorbeeld in samenwerking met een muziekschool, het leerorkest of de plaatselijke vereniging (harmonie of fanfare). Zoals ik lees in een interview met de oprichter van het leerorkest, Marco de Souza: “De Souza ziet in dat hij niet moet proberen om de kinderen naar de muziekschool te halen, maar dat het andersom moet: muzieklessen op de basisschool waar de kinderen elke dag naartoe komen. Geen individuele lessen maar groepslessen en samenspel.”